Yabancılar satıyor yerli yatırımcı alıyor - Ekonomist

Basın Küpürleri

Yabancılar satıyor yerli yatırımcı alıyor - Ekonomist

ÜNLÜ & Co - DAHA Finansal Danışmanlık Müdürü Murat Akyol, "Buna küresel borçluluğun artması da eklenince yatırımcılar daha az kırılgan olarak kabul edilen güvenli limanlara yöneldi" diyor. Akyol, bu şartlar altında yabancı çıkışını olağan buluyor. TL varlıklardaki çıkışın negatif ayrışma sinyali olmadığını söyleyen Murat Akyol, küresel verilerin de 2020'nin başından bu yana gelişmekte olan ülke (GOÜ) piyasalarından topyekün çıkış olduğunu teyit ettiğini aktarıyor.

Yabancı yatırımcılar bir ülkeye yatırım kararı verirken o ülkenin risk primine de (CDS) dikkat ediyor. Ahlatcı Yatırım'dan H. Emre Tavacı, yabancı satışlarındaki en önemli nedeni, Türkiye'nin artan CDS'lerine bağlıyor. Şubat ayı başında 240'larda olan CDS'ler nisan ayında 650'lere kadar yükseldi. Son dönemde düşmeye başlayan ve 550'lere kadar gerileyen CDS priminin hala çok yüksek olduğu görüşündeki Tavacı, bunun da yabancıların borsada satışa devam etmesine neden olduğunu sözlerine ekliyor.

ALIM İÇİN NE GEREKİYOR? 

ÜNLÜ & Co'dan Murat Akyol, Türkiye'nin güçlü büyüme potansiyelini, koşulların normale dönmesi durumunda yabancılar için büyük fırsat olarak görüyor. Ancak Akyol, yabancıların güçlü şekilde alıma geçmesi için Covid-19'un küresel ekonomik aktivite üzerinde yarattığı baskının ve TL'deki oynaklığın azalması ile CDS'lerin gerilemesi gerektiğini vurguluyor. Tera Yatırım'dan Enver Erkan, güven ve stabilitenin yabancıların alıma geçmesinde önemli unsurlar olduğunu söylüyor. Erkan, "Faizlerin düşmesi alternatif yatırımın getirişini azaltıyor ve BİST'i cazip kılıyor" diyor. Erkan'a göre, en kötünün geride kaldığı algısıyla ekonomilerde yeniden açılma adımlarıyla yabancı yatırımcılar önümüzdeki süreçte alıma geçebilir. 

Bir hata oluştu, lütfen daha sonra tekrar deneyiniz! Form iletilmiştir, teşekkürler.