Koronavirüs şirketleri nasıl etkileyecek - Ekonomist

Koronavirüs şirketleri nasıl etkileyecek? 2019 yılı bilançolarında artan iç talebin etkileri hissedildi. Beyaz eşya, dayanıklı tüketim, mobilya, otomotiv sektörleri öne çıktı. Koronavirüs etkisiyle ilk iki çeyrekte havayolu ve turizmde olumsuz, ilaç, sağlık ve gıdada olumlu sonuçlar bekleniyor.

Piyasalar geçen haftaya oldukça hareketli başladı ve hafta boyunca koronavirüs kaynaklı gelişmelerle dalgalı seyretti. Rusya ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşmazlık nedeniyle Brent petrol geçen haftaya yüzde 30 kayıpla 32 dolardan başladı. Bu sert çöküş, italya'nın karantinayı ülkenin tamamında uygulamasıyla birleşince piyasalarda yeni bir panik satış dalgası tetiklendi.

SERT SATIŞLAR VAR

Salı gecesi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yurtdışından gelen bir Türk vatandaşının koronavirüs testi sonucunun pozitif çıktığını açıklaması yurtiçi piyasalarda da satışları artırdı. Çarşamba günü 100.966'dan kapanan Borsa istanbul (BİST), cuma günü 93.000'lere geri çekildi. Bu sert gerilemede, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DTO) koronavirüsü küresel salgın olarak tanımlaması ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa'dan gelen seyahatleri 30 gün boyunca askıya aldıklarını açıklaması da etkili oldu. BİST ardından tepki alımlarıyla 98.000'i gördü. MSCI Tüm Ülkeler ile Dow Jones endeksleri teknik olarak ayı piyasasına girerken, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri ile Asya borsaları sert geriledi. Dolar/TL 6,30'ları, Euro/TL7,05'leri gördü.

ÜNLÜ & Co - DAHA Finansal Danışmanlık Müdürü Murat Akyol, BİST'teki satışları küresel borsalardaki satışa bağlıyor ve TL varlıkların yön tayin etmek için şimdilik yurtdışını izlediğini söylüyor. Virüsün ekonomide yarattığı baskı nedeniyle geçen hafta ABD, ingiltere gibi merkez bankalarından (MB) faiz indirimleri geldi. Murat Akyol, faiz indirimlerinin mali politikalarla da desteklenmesini olası buluyor.

39 ŞİRKET ÖNE ÇIKIYOR

Geçen hafta 2019 yıl sonu bilançoları da tamamlandı. Biz de sonuçlar üzerine bir çalışma yaptık. Finans şirketlerini, holdingleri, yatırım ortaklıklarını ve GYO'ları dahil etmediğimiz çalışmamızda, 100 milyon TL'nin altında satış geliri olan şirketler ile esas faaliyet zararı ve net zarar açıklayan ve bu iki rasyosu 2,5 milyon TL'nin altında olan şirketler yer almadı. Şirketleri bu üç kriterde sıralayarak en iyi sonuçları elde eden 39 şirkete ulaştık. Bagfaş, Arena Bilgisayar, Tukaş ve Pegasus, üç rasyoda da sıralamaya girdi. 2019'da Çin-ABD ticaret savaşları ve Brexit süreciyle küresel borsalar ve BİST yıprandı. Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Hüseyin Emre Tavacı, borsanın, son çeyrekte düşen mevduat faizlerinin yerli yatırımcıyı borsaya yöneltmesiyle toparlandığını söylüyor, ihracatçı ve bilançosu döviz cinsinden şirketlerin maliyet ve kur değişimlerine karşı kendilerini koruduğunu gözlemleyen Tavacı, Sabancı, Coca Cola, Anadolu Efes, THY, Migros, Kardemir ve Ülker Bisküvi'nin sonuçlarının beklentilerini aştığını aktarıyor. Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, son çeyrekte iç talebe yönelik sektörlerin, faizlerin düşmesinden olumlu etkilendiğini ifade ediyor. Erkan, bu sektörleri beyaz eşya, dayanıklı tüketim, mobilya ve otomotiv olarak sıralıyor.

ULAŞIM, HAVAYOLU, TURİZM

Peki, koronavirüs hangi şirket ve sektörleri etkileyecek? Ahlatcı Yatırım'dan Hüseyin Emre Tavacı, Çin ile tedarik ilişkisi içindeki şirketlerin ve iptal uçuşlar nedeniyle THY ve Pegasus'un ilk çeyrek satış ve kârlarında azalma bekliyor. Tavacı, faiz indirimlerinin kredilere talebi artırmasıyla ise bankaların öne çıkacağını tahmin ediyor.

ALİ KERİM AKKOYUNLU - GEDİK YATIRIM ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ

Son çeyrek bilançolarında sanayi şirketlerinin satışlarındaki güçlü artış dikkat çekti. Otomotiv, beyaz eşya, mobilya, teknoloji sektörleri 2019'u güçlü bitirdi. Emtia sektörleri ise global koşulların kârlara negatif yansıyan etkilerinden dolayı beklentilerimizin altında kaldı. Son bir ayda borsadaki zayıf trendin borsada alım fırsatı yarattığı görüşündeyiz. Bankacılık, telekom, gıda perakendeciliği ve otomotiv sektörlerini, Turkcell, Türk Telekom, Ford Oto, Migros, Akbank, Garanti BBVA ve Yapı Kredi'yi beğeniyoruz. 2020 ilk çeyrekte ise yurtiçine hitap eden sanayi şirketlerinin ve bankaların sonuçları güçlü gelebilir. Koronavirüs başta turizm olmak üzere fiziksel ticaret alanında servis veren sektörleri olumsuz etkileyebilir. Bu etkileri daha çok ikinci çeyrek bilançolarında göreceğiz." sağlık ve gıda hisseleri yükseldi. Vaka sayısında artış oluşursa bu sektörlerin pozitif ayrışacağını söyleyen Tavacı, "Ulaşım, havayolu ve turizm ise olumsuz performans gösterecek" diyor. Tera Yatırım'dan Enver Erkan da seyahat kısıtları ve yurtdışı uçuşlarının durdurulmasının şirketlerin ihracat beklentilerini aşağı revize etmesine neden olacağına değiniyor. Gıda ve gıda perakendede kısa vadeli ve talep yığılması şeklinde etki bekleyen Erkan, sağlık ve ilaçta da bu durumun pozitif olacağı kanaatinde. Erkan'a göre, altındaki yukarı hareket Koza Grubu, dövizdeki yükseliş ise cam şirketleri için pozitif olabilir.

HÜSEYİN EMRE TAVACI / ENVER ERKAN

Geçen hafta Ak Yatırım, koronavirüsün kısa vadeli görünümü bozması nedeniyle 2020 havayolu trafik beklentilerini indirdi. Ak Yatırım'ın araştırma bölümünden Selim Kunter, mart-mayıs döneminde yolcu trafiğinde çift haneli daralma öngörüyor. 2020 için yolcu trafiğinde yüzde 6 artış yönündeki beklentilerini yüzde 2 düşüş olarak güncellediklerini de aktarıyor. Kunter, Pegasus, THY ve TAV için 2020 net kâr tahminlerini, sırasıyla, yüzde 22, yüzde 24 ve yüzde 17 indirdiklerini kaydediyor. Selim Kunter, analizine şöyle devam ediyor: "Havacılık hisselerinde çarpanlar cazip gözüküyor. Geri toparlama sert olabilir ancak vaka sayısındaki artış hız kesmedikçe volatilite yüksek olacak. Bu da havacılık hisselerinde yeni satış baskısı yaratabilir. Tahminlerimizi aşağı çektik ancak bu son revizyon olmayabilir.

 Kaynak: Ekonomist, 15 Mart 2020

Bir hata oluştu, lütfen daha sonra tekrar deneyiniz! Form iletilmiştir, teşekkürler.