Altının Geleceği - Para Dergisi

Basın Küpürleri

Altının Geleceği - Para Dergisi

VERGİ TALEBİ KISMEN ETKİLER

Yılın ikinci yarısında altın fiyatlarının yönünü belirleyecek çok sayıda değişken bulunduğunu söyleyen ÜNLÜ & Co Araştırma Bölümü Müdürü Murat Akyol, "özellikle koronavirüs salgınında ikinci bir dalganın gelip gelmeyeceği altının yön arayışında belirleyici olacaktır. Ayrıca ABD ile Çin arasındaki ilişkilerin seyrinin yanında kasım ayında yapılacak ABD Başkanlık seçiminin de altın fiyatlarına doğrudan etki edebileceğini düşünüyoruz. Risklerin artması durumunda yıl içinde 1.800 ve 1.850 dolar seviyeleri sonraki hedefler haline gelebilir. Bu senaryo, dolar/ TL'nin 6.75 civarında kalmaya devam etmesi durumunda gram altında 390-400 TL'ye doğru bir eğilim olabileceğine işaret ediyor" diyor. Buna karşın, Akyol'a göre, salgın riskinin geride kalması ve ekonomilerdeki toparlanma eğiliminin verilere de yansıyarak güç kazanması durumunda altın fiyatlarında aşağı iniş görülebilir. Ancak altın üzerinde oluşabilecek baskının limitli platförmuyla yatırımcılara tamamen fiziki altın alım-sattmına dayalı ve vergisiz işlem yapma imkanı veriyoruz. Böylece varlıklarını Borsa İstanbul kasalarında saklama imkanına da kavuşuyorlar. Aslında altın fiyatlarını destekleyen yüksek risk ortamı ve likidite bolluğu gibi , unsurlar bugün itibariyle ortadan kalkmış değil.

Ancak altının sekiz yıldır aşamadığı 1.765 dolar/ons direnci oldukça kritik konumda. Bu seviye aşılırsa altında dolar/ons cinsinden rekor seviyeler görebiliriz. Gram altın da bu doğrultuda 400 gram/TL seviyesinin üzerine doğru bir hareket yaşanabilir. Yatırımcılara bu pandemi ortamında portföylerinde en azından yüzde 20 oranında altın bulundurmalarını öneririm. kalabileceği görüşünün daha kuvvetli olduğunu öne süren Akyol, bunun nedenlerini ise şöyle özetliyor: "Unutmamak gerekir ki ekonomiler normal seyrine dönmeye başlasa bile özellikle önde gelen merkez bankalarının faiz oranlarını uzun bir süre daha yüzde 0 seviyesine yakın tutması ve piyasalara enjekte ettikleri yüksek likiditeyi koruması bekleniyor. Bu da ekonomilerin toparlanması durumunda dahi altın üzerinde oluşabilecek baskının limitli kalabileceğine işaret ediyor. Bu dönemde portföylerde altın bulundurulmasını önermekle birlikte, altına verilen ağırlığın portföyün toplamının yüzde 5-10'unu geçmemesinin daha doğru bir yaklaşım olacağını düşünüyoruz."

Altının yanı sıra gümüşün de gözde bir yatırım aracı olarak kalmaya devam ettiğine dikkat çeken Akyol, "Gümüşe yatırım yaparken özellikle altın/gümüş rasyosuna dikkat edilmesini öneriyoruz. 

Öyle ki, ikilinin performansı birbirinden ayrıştığında bu rasyoya bakarak söz konusu eğilimin devam edip etmeyeceğine yönelik öngörüde bulunmak mümkün olabilir" diyor. Akyol, Türkiye'de altına getirilen yüzde l'lik verginin ise talebi kısmen etkileyebileceğini ancak bunun çok ciddi bir değişiklik yaratmayacağı görüşünde.

Bir hata oluştu, lütfen daha sonra tekrar deneyiniz! Form iletilmiştir, teşekkürler.